Proiectul – ”Promovăm meșterii și meșteșugurile din județul Suceava.
Suntem aici, poftiți la noi!”
VIORICA PETROVAN – meșter popular, Gura Humorului, județul Suceava
Industrie textilă – port popular
În Bucovina, locul unde tradițiile și obiceiurile sunt la ele acasă, condițiile sociale, economice și istorice, au contribuit încă din cele mai vechi timpuri, la apariția caracterelor proprii ale artei populare, specifice zonei.
Unul din elementele cu rol hotărâtor în arta populară, îl constituie portul popular. Acesta s-a dezvoltat în timp, în strânsă legătură cu viața socială și economică. Costumul popular din Bucovina însoțește omul pe tot parcursul vieții sale, de la naștere până la moarte. Este considerat un limbaj de comunicare, un purtător de semne și simboluri. Fiecare element din compența costumului, exprimă priceperea și măiestria meșterului.
Una dintre reprezentantele acestui meșteșug este Viorica Petrovan, din Bucovina de Nord, zona Cernăuți. De o bucată de vreme, mai precis în urmă cu nouă ani, s-a stabilit în Gura Humorului, acolo unde locuiște și astăzi. Meșterița noastră practică industria textilă (cusutul), de la vârsta de zece ani, îndeletnicire care a învățat-o de la bunica sa, căreia îi poartă și numele. Coase în special cămăși și brâie. Cămășile pe care le realizează sunt cusute pe pânză de casă sau pe pânză achiziționată din comerț. Respectă croiul cămășilor: cel cu mânecă prinsă din gât și cel cu mâneca din umăr. Culorile predominante folosite de meșteriță, sunt cele specifice zonei de unde provine, la fel și ornamentele, dar realizând și obiecte la comandă, respectă și cerințele clientului. La cusături folosește fire de penea și mărgele. Atelierul de lucru îl are acasă.
Doamna Petrovan își dorește să participe cu demonstrații la târguri și expoziții de specialitate, lucru care în această perioadă dificilă, ni-l dorim cu toții să se întâmple cât mai repede. Chiar și așa, doamna noastră își practică meșteșugul cu îndârjire și dibăcie, ducând mai departe tainele și frumosul portului popular din Bucovina.
Share This

Share This

Share this post with your friends!