*

Festivalul literar

„Mihai Eminescu”

eminescu 0

ediţia a XXIV-a,    Suceava 2015

*

În ziua de 13 ianuarie 2015, Suceava a deschis, la nivel național, seria manifestărilor culturale de sărbătorire a 165 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, prin cea de-a  XXIV-a ediție a Festivalului literar  „MIHAI EMINESCU”,  eveniment organizat de Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural Bucovina şi Societatea Scriitorilor Bucovineni, în parteneriat cu Colegiul Tehnic „Petru Muşat”, Biblioteca Bucovinei „I.G.Sbiera”, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Primăria Comunei Şerbăuţi, Mânăstirea Putna şi Primăria comunei Putna.

 *

eminescu 2

*

Timp de două zile, iubitorii de literatură din Suceava, Călinești Cuparencu și Putna s-au bucurat de prezența în cadrul festivalului a unor eminescologi de renume din spațiul literar românesc, academicieni, critici literari, scriitori.

*

eminescu 4

*

Deschiderea oficială a festivalului a avut loc marți, 13 ianuarie, la ora 12.00, la Colegiul Tehnic „Petru Muşat”. Poemul în imagini realizat de elevii din clasa a XII-a B a colegiului-gazdă, un material cuprinzând versuri şi cugetări eminesciene pe fundal muzical şi însoţite de imagini din creaţia lui Salvador Dali, a fost urmat de un moment artistic cu lieduri după „Sara pe deal” şi „Pe lângă plopii fără soţ”, interpretate de prof. Cristian Munteanu și consultant artistic Gabriela Teişanu, acompaniaţi la claviatură de prof. Nicolaie Nuţu, toți trei de la Centrul Cultural Bucovina.

*

eminescu 5

*

Dintre invitații acestei ediții au fost prezenți la Colegiul Tehnic “Petru Mușat”: eminescologul Theodor Codreanu de la Huși – preşedintele juriului din acest an, acad. Vasile Tărâţeanu de la Cernăuţi, critical literar Vasile Spiridon de la Bacău, eminescologul Ştefan Munteanu de la Bacău, col (r) prof. dr.  George Ene de la Pitești – eminescolog, scriitorul Valentin Ajder din Cluj Napoca – directorul editurii Eikon, scriitorul Nicolae Corlat din Botoșani, scriitorul Liviu Papuc de la Iași, eminescologul Ion Filipciuc de la Câmpulung Moldovenesc, scriitoarea Lina Codreanu de la Huși.

*

eminescu 6

*

Au mai fost prezenți la eveniment managerul Bibliotecii Bucovinei I.G. Sbiera, Gheorghe Gabriel Cărăbuş, consultant artistic dr. muzicolog Constanța Cristescu și regizor-imagine Lucian Călușeriu de la Centrul Cultural Bucovina,  elevi şi profesori de la colegiul-gazdă, scriitori suceveni, membri ai Societății Scriitorilor Bucovineni: Doina Cernica, Alexandru Ovidiu Vintilă – redactorul-şef al revistei „Bucovina literară”, Viorica Petrovici, Liviu Popescu, Liviu Dorin Clement, Ion Paranici, Alecsa Pașcu, Rozalia Motrici, precum și poeta Lavinia Nechifor din generația tânară a scrisului bucovinean.

*

eminescu 7

*

La întrebarea Ce ne (mai) spune Eminescu? desprinsă dintr-o anchetă începută acum 5 ani de scriitorul Liviu Dorin Clement și așezată în contextul celor 165 de ani de la nașterea poetului, au răspuns acad. Vasile Tărâţeanu,  Ştefan Munteanu, Theodor Codreanu, George Ene, Valentin Ajder, Liviu Papuc şi Ion Filipciuc. Valentin Ajder a prezentat și alte numeroase cărți publicate de editura Eikon în 2014.

 *

eminescu 8

*

În după amiaza zilei de 13 ianuarie, la Biblioteca Bucovinei I. G. Sbiera, au fost lansate majoritatea cărților de exegeză și editologie eminesciană publicate în 2014. A lipsit cartea binecunoscutului eminescolog Nicolae Georgescu, membru al juriului, carte care poartă titlul Boala și moartea lui Eminescu și a fost publicată la editura Floare Albastră din București. Cartea Eminescu incorect politic, semnată de Theodor Codreanu și publicată la editura Scara din  Bucureşti, a fost prezentată de Alexandru Ovidiu Vintilă. Despre traducerea în engleză a volumului Contribuţia lui Mihai Eminescu la filosofia dreptului-Mihai Eminescu’s Contribution to the Philosophy of Law ce poartă semnătura eminescologului Ștefan Munteanu și a fost publicată de editura Lambert Academic Publishing din Germania, ne-a povestit chiar autorul. Cartea eminescologului Constantin Cubleşan: Eminescu în exegeze critice, publicată la editura Junimea din Iaşi, a fost prezentată de scriitorul ieșean născut în Bucovina, Liviu Papuc. Despre cele două cărți premiate în acest an la festival, George Ene: Eminescusecuritatea şi siguranţa naţională a României și Bianca Medina Osnaga : Conştiinţa tragică eminesciană, ambele publicate de editura Eikon din Cluj-Napoca, au vorbit criticul literar Vasile Spiridon din Bacău și directorul editurii Eikon, Valentin Ajder, care ne-a prezentat și alte 51 de cărti apărute la editura clujeană în 2014.

*

eminescu 9

A doua zi a festivalului a debutat cu depunerea de coroane omagiale la bustul poetului Mihai Eminescu din Suceava, în prezența reprezentanților Prefecturii Județului Suceava, ai Consiliului Județean Suceava, Centrului Cultural Bucovina, Societății Scriitorilor Bucovineni, Bibliotecii Bucovinei I.G. Sbiera, invitaților din țară și sucevenilor care au dorit să sărbătorească 165 de ani de la nașterea poetului prin acest festival. Au luat cuvântul domnul subprefect al județului Suceava Atanasie Nistor, managerul Centrului Cultural Bucovina Viorel Varvaroi, eminescologul Theodor Codreanu de la Huși, președintele juriului.

 *

eminescu 10

*

La Călinești Cuparencu oaspeții au fost întâmpinați de copii îmbrăcați în costume naționale cântând melodii pe versuri de Mihai Eminescu. Școala din Călinești Cuparencu a fost gazda manifestărilor culturale dedicate poetului Mihai Eminescu, în prezența consilierului județean Dan Ioan Cușnir și a secretarului PSD Lorand Ercse, a reprezentanților Centrului Cultural Bucovina, Societății Scriitorilor Bucovineni, Primăriei Serbăuți, Bisericilor din Călinești Cupărencu și Serbăuți, invitaților din țară și călineștenilor, care s-au bucurat să-i asculte pe Theodor Codreanu și George Ene,  apoi au fost cuprinși de emoție ascultând vocile tinere din spectacolul susținut de elevi ai Şcolilor din Călineşti Cuparencu și Şerbăuţi.

 *

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

*

De 24 de ani, momentul culminant al Festivalului literar „Mihai Eminescu” este premierea, la Mânăstirea Putna, a celor mai bune cărți de exegeză eminesciană publicate în anul anterior, premii acordate de Centrul Cultural Bucovina și Societatea Scriitorilor Bucovineni.

*

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

*

Ca în fiecare an, slujba Parastasului pentru poetul Mihai Eminescu a fost urmată de depunerea de coroane la bustul poetului din incinta mânăstirii.  Microrecitalul susţinut de elevi ai Şcolii Generale din Putna, coordonati de prof. Mircea Aanei, scriitor, membru al Societății Scriitorilor Bucovineni, a fost urmat de decernarea premiilor, în prezența viceprimarului Putnei – Constantin Juravle, directorului Școlii din Putna – Ciprian Crețan, monahiei Elena Simionovici de la Mânăstirea Voroneț, reprezentanților Centrului Cultural Bucovina, Societății Scriitorilor Bucovineni, Mânăstirii Putna, invitaților din țară, localnicilor și massmediei sucevene.

*

eminescu 13

*

Juriul celei de-a XXIV-a ediții a concursului de exegeză eminesciană de la Suceava, prezidat de eminescologul Theodor Codreanu din Huși, i-a avut ca membri pe: eminescologul bucureştean Nae Georgescu, criticul literar timișorean – originar din Bucovina – Adrian Dinu Rachieru, criticul literar băcăuan Vasile Spiridon  şi criticul literar sucevean Mircea A. Diaconu.

*

eminescu 14

*

Premiul de Excelență „Mihai Eminescu” acordat de Societatea Scriitorilor Bucovineni și susținut financiar de Consiliul Judeșean Suceava prin Centrul Cultural Bucovina i-a revenit col (r) prof. dr. George Ene din Pitești pentru volumul „Eminescu – securitatea şi siguranţa naţională a României”.

Premiul Special „Mihai Eminescu” acordat de Societatea Scriitorilor Bucovineni   i-a revenit prof. dr. Bianca Medina Osnaga din Brașov pentru cartea „Conştiinţa tragică eminesciană”.

Ambele volume premiate au fost publicate în 2014 la editura Eikon din Cluj Napoca.

*

eminescu 15

*

Despre cărțile premiate au vorbit eminescologul Theodor Codreanu din Huși, criticul literar Vasile Spiridon din Bacău și editorul Valentin Ajder, directorul editurii Eikon din Cluj Napoca.

După doina interpretată de Gabriela Teișanu, consultant artistic la Centrul Cultural Bucovina, evenimentul s-a încheiat cu un popas pe care oaspeții festivalului l-au făcut la mormântul Maicii Benedicta, unde memoria acad. Zoe Dumitrescu Busulenga a fost evocată de Părintele Dosoftei Dijmărescu, Theodor Codreanu și George Ene.

*

eminescu 16

*

Cea de-a XXIV-a ediție a Festivalului literar „Mihai Eminescu” a scris o nouă pagină în istoria literaturii române, demonstrând, încă o dată, că poetul Mihai Eminescu este o comoară ascunsă, ale cărei nestemate continuă să fie identificate și valorificate de cercetătorii literari și istorici în volumele care apar, în fiecare an, în spațiul literar românesc.

 *

*

Carmen Veronica Steiciuc

Consultant artistic CCPCT

Centrul Cultural Bucovina

Share This

Share This

Share this post with your friends!