*

113

*

COMUNICAT DE PRESĂ

*

În perioada 3 – 10 aprilie 2014, Consiliul Județean Suceava a deplasat o delegație de 14 persoane, formată din reprezentanți ai Primăriei municipiului Suceava și Centrului Cultural “Bucovina”, direcțiile: Ansamblul Artistic “Ciprian Porumbescu” și Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, la Düsseldorf – Germania, pentru a reprezenta municipiul și județul Suceava la evenimentul organizat de Asociația “Atheneum” Düsseldorf, cu sprijinul Muzeului de Film și a Muzeului Goethe (locul de unde a plecat Regele României Carol I), ambele din aceeași localitate, în zilele de 6 și 7 aprilie 2014.

*

Scopul acestei deplasări a fost promovarea municipiului și județului Suceava, a Bucovinei prin prezentarea de programe folclorice variate, care au cuprins în sunete de buciume, suite de dansuri populare și medalioane muzicale cu instrumente tradiționale.

*

La aceste evenimente organizate în orașul Düsseldorf – Germania, delegația suceveană a promovat pe lângă frumosul și variatul costum popular și tradițiile folclorice românești și o gamă variată de produse culinare autentice bucovinene, precum și binecunoscuta afinată.

*

194

*

În prima zi, pe 6 aprilie 2014, delegația suceveană s-a deplasat la Muzeul Goethe – Düsseldorf, unde grupul de 6 buciumași (4 virtuozi din Câmpulung Moldovenesc și 2 de la Ansamblul Artistic “Ciprian Porumbescu”) au întâmpinat participanții la manifestările organizate aici, conform tradiției bucovinene, cu repetate sunete de bucium, cu pâine și sare. Totodată, pe parcursul manifestărilor organizate la Muzeul Goethe s-au prezentat și costumele tradiționale bucovinene, prin dansatorii profesioniști de la Ansamblul Artistic “Ciprian Porumbescu”, precum și produsele tradiționale bucovinene ale Asociației “Produs în Bucovina”. După discursul despre România, Bucovina și implicit Suceava ținut de șeful delegației sucevene – domnul viceprimar Gavril Vârvara, a urmat un deosebit concert la instrumente tradiționale susținut de binecunoscutul  poliinstrumentist Leonard Zamă.

*

123

*

Conducerea culturală a orașului Düsseldorf – Germania, reprezentată prin Livia Grama Medilansski, președintele Asociației “Atheneum” Düsseldorf, dr. Christof Wingertszahn, directorul Muzeului Goethe, Bern Desinger – directorul Muzeului de Film Düsseldorf, precum și omul de suflet al sucevenilor la Düsseldorf, domnul Valentin Vălcăuan  au ținut să mulțumească delegației sucevene pentru deosebita prestație la acest eveniment și au garantat că vor face toate demersurile necesare pentru a sprijini încheierea unui acord de parteneriat între orașul Düsseldorf din Germania și orașul Suceava din România. Seara s-a încheiat cu un concert susținut de către Formația “Incanto Quartetto” din Timișoara.

*

083

*

În a doua zi, pe 7 aprilie, delegația suceveană s-a deplasat la Muzeul de Film al Regiunii Westfalia de Nord Renania cu sediul în Düsseldorf, unde a primit cu aceleași buciume, cu o varietate de dansuri românești, cu pâine și sare, pe ambasadorul României în Germania – dr. Lazăr Comănescu, pe toți invitații la Festivalul de Film – secțiunea română.

*

După prezentarea documentarului despre România și în special despre Bucovina, delegația suceveană a impresionat audiența printr-un bogat bufet tradițional bucovinean, precum și prin cântece și dansuri. La acest festival de film la care au participat peste 120 de invitați, printre care: dl.Radu Gabrea – regizor, reprezentanți ai TVR Cultural și TVR Internațional, a fost prezent și domnul ambasador al României în Germania – dr.Lazăr Comănescu, care a acordat diplome de onoare delegației sucevene care a reprezentat cu onoare Romania la acest eveniment.

*

086

*

Totodată, în urma discuțiilor purtate cu dl. viceprimar al Municipiului Suceava și reprezentanții Primăriei orașului Düsseldorf, domnul ambasador Lazăr Comănescu a apreciat prestația artistică a delegatiei Centrului Cultural “Bucovina” condusă de d-l manager Viorel Varvaroi, a apreciat începutul de colaborare dintre cele două orașe și a garantat sprijinul său pentru demersurile de înfrățire dintre cele două localități.

*

Varvaroi Viorel

*

Director General al Centrului Cultural “Bucovina”

Share This

Share This

Share this post with your friends!