Proiectul – ”Promovăm meșterii și meșteșugurile din județul Suceava.
Suntem aici, poftiți la noi!”
JUCAN LINA – meșter popular, Mănăstirea Humorului, județul Suceava,
Industrie textilă – port popular
Costumul popular fiind dependent de industria casnică textilă, de materiale și tehnici, în timp a suferit unele schimbări, toate acestea având loc și datorită apariției și dezvoltării unor ateliere. Chiar și așa, datorită conservatorismului portului popular, a tradiției rurale, colectivitatea a impus totuși norme în promovarea elementelor noi.
În Bucovina, susținerea și purtarea costumului popular, atestă și o formă de păstrare a ființei naționale. Pe lângă acest aspect, în zona noastră, piesele componente ale portului popular sunt într-o deplină funcționalitate. Astfel remarcăm două semnificații esențiale: croiul pieselor este unul simplu și faptul că, sobrietatea culorilor dau personalitate și distincție costumului.
Una dintre meșterițele care duc mai departe acest meșteșug, este Jucan Lina, din Mănăstirea Humorului. A deprins tainele acestei îndeltniciri, dar și drag de costumul popular, din familie, în special de la mama sa. Efectiv s-a apucat de țesut și cusut, de aproape 20 de ani. Pânza pe care o folosește la cusut este făcută din fibre organice: bumbac, in sau cânepă, cea din bumbac fiind țesută recent în stative sau procurată din comerț. Punctele cusute de doamna Lina, sunt cele vechi: cruce, butucași, ”la fire” etc. Cromatica și decorul pe care le întâlnim pe obiectele de port realizate de domnia sa, sunt canonice, în funcție de zona de unde vine comanda.
Atelierul de lucru îl are acasă, iar dacă mai pleacă în lume, își ia cu ea mereu toate cele necesare pentru a duce meșteșugul mai departe.
A participat mai ales la expoziții de specialitate, cu demonstrații. Onorează mereu comenzile pe care le are, fiind o meșteriță pricepută, care face cinste comunității din care face parte, fiind un exemplu de urmat.
Date de contact:
– telefon: 0754 851 354

JUCAN LINA – meșter popular, Mănăstirea Humorului, județul Suceava, Industrie textilă – port popular

Share This

Share This

Share this post with your friends!