Consiliul Judeţean (CJ) Suceava, prin Centrul Cultural „Bucovina” (CCB) – Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CCPCT) Suceava, Arhiepiscopia Ortodoxă a Sucevei şi Rădăuţilor, Protopopiatul Suceava 1 – Parohia Dumbrăveni 1 şi Primăria Dumbrăveni organizează duminică, 6 august a.c., începând cu ora 14.00, la Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Dumbrăveni, cea de-a VI-a ediţie a Festivalului-concurs de toacă pentru copii şi tineret „Lemnul sfânt care cântă”.

Iniţiatorul acestui concurs este preotul paroh Vasile Ioniţă, meşter popular recunoscut pentru arta sculpturii în lemn, care, în dragostea sa neţărmurită faţă de copii, a găsit soluţia de a-i aduce în biserică.

Le-a construit copiilor din parohie toace de mână pe măsura vârstei (mai mici şi mai mari), ciocănaşe de diverse dimensiuni şi i-a chemat la joacă.

Copiii se joacă şi se roagă la toacă! Pentru că toaca este chemare la rugăciunea liturgică şi este rugăciune prin formulele ritmice care schiţează răspunsuri liturgice şi scurte rugăciuni în cadrul semnalului muzical, dar şi prin simbolurile sacre pe care le conturează mişcarea ciocanelor în timpul bătăii: crucea, triunghiul, cercul, spirala.

Rugăciunea ritmizată pe toacă, sub măiestria celor care mânuiesc cele două ciocane de-a lungul şi de-a latul scândurii de paltin, devine cântec, mai bine-zis, cântare liturgică.

CJ Suceava prin CCB – CCPCT sprijină organizarea concursului prin premiile în bani acordate celor mai buni tocaşi pe categorii de vârstă.

Evaluarea concurenţilor (care se vor prezenta în costum tradiţional local) va fi făcută de un juriu de specialitate format din preoţi-profesori, muzicologi şi etnografi.

Share This

Share This

Share this post with your friends!