DECEMBRIE (UNDREA, INDREA)
În luna decembrie, iarna e în dreptul ei, spun bătrânii. Este luna Solstițiului de Iarnă – 22 decembrie, cu noaptea cea mai lungă, de acum ziua crescând câte puțin. Sărbătoarea cardinală este Nașterea Mântuitorului (Crăciunul) – 25 decembrie, căreia îi urmează Soborul Maicii Domnului (a doua zi de Crăciun). Alte sărbători cu ținere deosebită în trecut erau: Sf. Muceniță Varvara – 4 decembrie, Sf. Sava – 5 decembrie, Sf. Ier. Nicolae – 6 decembrie, Sf. Ier. Spiridon – 12 decembrie, Sf. Arhidiacon Ștefan (a treia zi de Crăciun) – 27 decembrie.
O zi importantă în calendarul popular este Sf. Ignatie – 20 decembrie, zi numită și Ignatul porcilor pentru că din această zi începea tăierea porcilor în sate.
Cel mai așteptat moment al lunii este Ajunul Crăciunului (Moș Ajun) – 24 decembrie, când toți copiii colindă satul pentru a vesti nașterea lui Hristos. De peste 2000 de ani bucuria Crăciunului este neîntreruptă și neîmpuținată, pentru că ea este darul cu care Hristos Domnul vine în lume. Ajunul familiei se petrece sub semnul tradițiilor moștenite, iar la nivelul culturii alimentare se practică masa rituală de ajun, cu pelincile Domnului la etnicii români și cu 12 feluri de bucate la etnicii huțuli și ucraineni.