*
*
La baza evenimentului Trasee eminesciene, organizat de Consiliul Județean Suceava, Centrul Cultural Bucovina, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Centrul pentru Susținerea Tradițiilor Bucovinene și Mânăstirea Putna, stă ideea reeditării Serbării de la Putna din 1871. În acest context, premierea laureaților celor trei concursuri desfășurate în cadrul Traseelor Eminesciene are loc, în fiecare an, la Sf. Mânăstire Putna, cu binecuvântarea IPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor.
*
Ajuns la cea de-a doua ediție, evenimentul, inițiat de domnul Mihai Grozavu, consilier județean, aduce în prim plan promovarea operei eminesciene în rândul elevilor din județul Suceava și din regiunea Cernăuți, precum și, la propunerea scriitorului Ion Drăgușanul, identificarea elementelor de memorie bucovineană, pe diferite monumente vechi, încercând să contureze legătura poetului cu Bucovina strămoșilor săi.
*
Atât laureații, cât și participanții la cele trei secțiuni ale Traseelor Eminesciene: Concursul de recitare a liricii eminesciene „La Putna”, Concursul de artă plastică „Universul eminescian” și Concursul de fotografii document „Contemporanii lui Eminescu”, s-au reunit la Sf. Mănăstire Putna pe 15 iunie, împreună cu profesorii îndrumători.
*
*
La Concursul de recitare a liricii eminesciene „La Putna”, juriul, alcătuit din profesori, scriitori, critici literari: Viorica PETROVICI, Rodica MUREȘAN și Carmen Veronica STEICIUC, a hotărât acordarea următoarelor premii:
*
Premiul I: Lepărdă Răzvan-Mihai, clasa a X-a, Colegiul National ”Ștefan cel Mare” Suceava
Premiul al II-lea: Donisă Rebeca, clasa a VII-a, Şcoala Gimnazială ” Alexandru Ioan Cuza” Fălticeni
Premiul al III-lea: Andriu Adrian, clasa a XII-a, Colegiul Național Militar “Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc
*
Mențiunea I : Maxim Roxana, clasa a XI-a, Colegiul ,,Vasile Lovinescu ” Fălticeni
Mențiunea a II-a: Cărare Ioana, clasa a XI-a, Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți
Mențiunea a III-a: Ștefan Papuc, clasa a V-a, Scoala Gimnaziala nr. 3 Suceava
Mențiunea a III-a EX AEQUO: Bursuc Andreea, clasa a VII-a, Școala Gimnazială ”Ioan Ciurea” Fălticeni
Premiul special al juriului: Dan Alexandra, clasa a IX-a, Colegiul National “Mihai Eminescu” Suceava
*
*
La Concursul de artă plastică „Universul eminescian”, juriul, alcătuit din Mihai PÂNZARU PIM, Viorica MORUZ și Victor Traian RUSU, a hotărât acordarea următoarelor premii:
*
Premiul I – Oana Bejinari, Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți
Premiul II – Ioana Cărare, Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți
Premiul III – Luminiţa Elena Lupu Agache, Școala Gimnazială Mitocu Dragomirnei
*
Menţiuni: Naomi Ureche, Școala Gimnazială ”Simion Florea Marian” Ilişeşti, Diana Larisa Dîrţu, Școala Gimnazială ”Simion Florea Marian” Ilişeşti, Marta Stoian, Școala Gimnazială Poiana Stampei, Daria Sandu, Școala Gimnazială Poiana Stampei, Premiul special – Maria Natalia Niţă, Școala Gimnazială ”Simion Florea Marian” Ilişeşti.
*
*
La Concursul de fotografii document „Contemporanii lui Eminescu”, juriul, alcătuit din Mihai PÂNZARU PIM, Viorica MORUZ și Victor Traian RUSU, a hotărât acordarea următoarelor premii:
*
Premiul pentru compoziţie: Lauric Sebastian Vasile, Școala Gimnazială nr.4 Suceava
Premiul pentru foto-document: Murărescu Andrei Iustin, Școala Gimnazială Mitocu Dragomirnei
*
La eveniment au participat și consilierii județeni Mihai Grozavu și Verginel Iordache, domnul Viorel Varvaroi – Manager al Centrului Cultural Bucovina, doamna Tatiana Vîntur – Inspector Educație Permanentă, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Călin Brăteanu – Directorul Centrului pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, precum și scriitori consacrați, câțiva dintre cei mai importanți poeți români ai momentului, cu recunoaștere internațională, invitați ai Zilelor Mihai Eminescu.
*
Mulțumiri Părintelui Melchisedec Velnic, Stareț al Sf. Mănăstiri Putna, și întregii obști monahale de aici, pentru găzduirea acestui frumos eveniment și pentru slujba de pomenire pentru Mihai Eminescu, la 126 de ani de la trecerea la cele veșnice a poetului.
*
În deschiderea manifestării, după cuvintele rostite de invitați despre și pentru Mihai Eminescu, surpriza organizatorilor a fost mica recitatoare Adela Șulea, care la doar 6 anișori a recitat integral Călin (file din poveste), cu un adevărat talent actoricesc.
*
Un moment memorabil a fost și cel în care participanții la eveniment au ascultat poemul O, mamă, de Mihai Eminescu, în limba germană, rostit de poetul, eseistul şi traducătorul Christian Wilhelm Schenk, distins în cadrul Zilelor Eminescu, la Ipoteşti, cu Premiul pentru traducerea şi promovarea operei eminesciene, acordat de Memorialul Ipoteşti – Centrul de Studii Mihai Eminescu, cea mai importantă distincţie acordată de un juriu naţional pentru traducerea şi promovarea operei eminesciene în străinătate.
*
Premiile au fost acordate de Centrul Cultural Bucovina și înmânate de Călin Brăteanu și Mihai Pânzaru PIM.
Elevii laureați la concursul de recitare au rostit poeme din lirica eminesciană. Lucrările premiate la concursurile de artă plastică și fotografie-document au fost expuse în curtea mânăstirii și prezentate de artistul emerit Mihai Pânzaru PIM.
*
Muzeul Sf. Mănăstiri Putna a fost vizitat de toți elevii din județ prezenți la eveniment, însoțiți de părintele Dosoftei Dijmărescu.
Participanții la eveniment au primit un exemplar din cartea Eminescu.Viața, autor Zoe Dumitrescu Bușulenga, un proiect al Centrului Cultural Bucovina, prin care a fost asigurată reeditarea acestui volum de către Fundaţia „Credinţă şi Creaţie”.
*
Următorul moment al Traseelor eminesciene din acest an, respectiv Concursul de recitare din lirica eminesciană ”La Putna” deschis elevilor din clasele V – XII din Regiunea Cernăuți, se va finaliza în perioada 13-14 august, iar premierea laureaților va avea loc pe 14 august, de asemenea la Sf. Mănăstire Putna.
*
Partenerii media ai evenimentului au fost: Clement media, Crai Nou Suceava, Monitorul de Suceava, Obiectiv de Suceava, Jupânu’, Intermedia TV, Plus TV, Bucovina TV, Alecart, Radio Top Suceava, Radio AS, Radio Viva, NewsBucovina, SuceavaLive, TVR Iași, Radio Iasi, Impact FM, Fan Orion Media, Newsme, orasulsuceava.ro. și judetulsuceava.ro.
*
Carmen Veronica Steiciuc
Consultant artistic
Centrul Cultural Bucovina
*
*