*
*
Vatra etnofolclorică Fundu Moldovei (Fundumoldovii, cum apare în primele scrieri) face parte din formațiunea răzășească a Câmpulungului împreună cu satele Sadova și Pojorâta, formându-se ca vatră pe valea strâmtă a Râului Moldova, fiind ultimul sat din Moldova, după cum arată și numele, în drumul spre Borșa Maramureșului.
*
În această vatră trăiește Dorin Cocârță, omul bun la toate cele, ce pășește cu sfială și înțelepciune pe urmele marilor rapsozi, Ilie Cazacu și Isidor Andronicescu.
*
Badea Cocârță doinește și cântă cu scripca, povestește cu haz din amintirile de-o viață, zice poezii și snoave, poartă cu mândrie straiele de sărbătoare, dar mai cu seamă știe a giuca după cum o prins de la cei bătrâni: Giocul cel Mare, Puiculeana, Frunza nucului, Leușteanca și alte jocuri de doi, precum și Arcanul – unul dintre cele mai frumoase jocuri de bărbați din Bucovina – cu strigături de comandă.
*
Dorin Cocârță, nu numai că știe jocurile, dar de vreo 60 de ani îi învață și pe cei tineri; așa că tot satul Fundu Moldovei, dar și Sadova și Pojorâta, știu a juca.
*
Și nu oricum, ci păstrând stilul bătrânesc al locului (scuturat și cu talpa la pământ), ritmul de bază format din picioare metrice dipirice, graiul și tehnica de execuție a strigăturii cu chiuitură pe anacruză de sprijin.
*
Personalitatea şi întreaga activitate în slujba folclorului bucovinean autentic este cartea de vizită a rapsodului Dorin Cocârță, ceea ce îl recomandă pentru a obține titlul de TEZAUR UMAN VIU.
*
prof. Constantin Irimia
consultant artistic
*
MANAGER
Viorel VARVAROI
*
NOTĂ: Demersurile pentru recunoaşterea inegalabilului artist Dorin Cocârţă le-a făcut colega noastră, Doamna Corina Scîntei.
Trackbacks/Pingbacks