*

Sărbătoarea cărţilor la Corlata (2)

* fotoreportaj de

Coso omul obiectiv

Tiberiu Cosovan

*

Ediţia de primăvară a „Sărbătorilor Memoriei”, care vizează „Arderea cărţilor Bucovinei”, manifestare itinerantă care a debutat săptămâna trecută (de „Ziua mondială a cărţii şi a dreptului de autor”), la Rădăuţi, şi a continuat apoi pe traseul Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, s-a desfăşurat duminică în satul Corlata, comuna Berchişeşti.

*

Sărbătoarea cărţilor la Corlata (16)

*

Căminul Cultural „Florin Piersic” din Corlata,

„un adevărat ateneu care cheamă şi implică actul de cultură”

*

Dacă manifestarea itinerantă a avut ca locaţii de desfăşurare, pe parcursul săptămânii, Biblioteca Municipală „Tudor Flondor” din Rădăuţi, Casele de Cultură din Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc şi Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina din Gura Humorului, la Corlata evenimentul a fost găzduit de generoasa sală a Căminului Cultural „Florin Piersic”, „un adevărat ateneu care cheamă şi implică actul de cultură”, aşa cum a remarcat, la deschidere, graficianul Mihai Pânzaru PIM, unul dintre provocatorii manifestării.

*

Sărbătoarea cărţilor la Corlata (15)

Violeta Ţăran

*

Gazdele, în frunte cu primarul comunei, Violeta Ţăran, şi-au întâmpinat oaspeţii în pragul Căminului Cultural cu pâine şi sare, primirea vizându-i deopotrivă pe oficialii care au acordat atenţia cuvenită evenimentului şi pe organizatorii, scriitorii & ilustratorii de carte care, s-au conjugat în rostuirea acestui eveniment.

*

Sărbătoarea cărţilor la Corlata (3

Viorel Varvaroi

*

Au adresat salutul creştinesc al momentului („Hristos a înviat!”) preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, senatorul Ovidiu Donţu şi dr. Tiberius Brădăţan, candidatul social-democraţilor suceveni la alegerile europarlamentare, şi, în atmosfera de sărbătoare a manifestării (pe care au imprimat-o, printr-o armonioasă colaborare, edilul comunei, Violeta Ţăran, şi managerul Centrului Cultural Bucovina, Viorel Varvaroi), s-a derulat întreaga acţiune moderată de scriitorul Ion Drăguşanul.

*

Sărbătoarea cărţilor la Corlata (4)

Constantin Mărgineanu, Ioan Cătălin Nechifor, Violeta Ţăran,

Tiberiu Brădăţan, Ovidiu Donţu şi Viorel Varvaroi

*

Prezentări de carte, „Cântecul Corlatei”,

recitări, lecturi şi doine

 

Aşa că, poetul israelian Menachem M. Falek”, vicepreşedintele Asociaţiei Scriitorilor de Limbă Ebraică din Israel, a prezentat cartea lui Dan Pagis (16 octombrie 1930, Rădăuţi – 29 iulie 1986, Ierusalim), editată în premieră în ediţie bilingvă ebraico-română, volum prin care autorul acesteia s-a întors postum în Panteonul Spiritualităţii Bucovinene, iar poetul ieşean Marius Chelaru a prezentat recenta carte a lui Menachem M. Falek, „Clovn pe uliţele inimii”.

*

Sărbătoarea cărţilor la Corlata (6)

Menachem Falek,

prezentând “Poetul cu cerneala secretă”, Dan Pagis

*

A venit apoi rândul lui Constantin Horbovanu, care şi-a marcat debutul editorial cu cartea „Înţelepciunea umorului”, cu grafica de copertă realizată de Mihai Pînzaru PIM, şi s-a lansat volumul „Galeria personalităţilor bucovinene”, semnat în tandem de Radu Bercea şi Ion Drăguşanul, o carte care conţine portretele celor „vrednici de Bucovina”, reproduse după lucrările pentru care Radu Bercea a primit, în anul 2012, Premiul „Opera Omnia” conferit de Consiliul Judeţean Suceava.

*

Sărbătoarea cărţilor la Corlata (8)

Constantin Horbovanu

*

Toate acestea au fost „pigmentate” pe parcursul desfăşurării manifestării cu versuri umoristice, dar şi cu un „Cântec al Corlatei”, rostite de Ion Drăguşanul, cu recitări de versuri din poemele lui Dan Pagis şi Menachem M. Falek, cu lecturi umoristice din cartea lui Constantin Horbovanu, sau cu doine interpretate de Gabriela Teişanu (de la o doină bucovineană „a frunză”, la o doină din Bistriţa – localitatea în care a văzut lumina zilei poetul Menachem M. Falek).

*

Sărbătoarea cărţilor la Corlata (9)

Radu Bercea

*

Titlul onorific de

ambasador al spiritualităţii bucovinene în Israel

şi un spectacol folcloric oferit de localnici

 

Cu acest prilej, preşedintele Cătălin Nechifor i-a înmânat poetului israelian Menachem M. Falek o diplomă prin care i s-a conferit titlul onorific de „ambasador al spiritualităţii bucovinene în Israel“, iar evenimentul a continuat cu un spectacol prezentat de grupuri şi formaţii artistice (dansuri pe generaţii, „Cerbul” din Corlata) şi interpreţii locali.

*

Sărbătoarea cărţilor la Corlata (5)

Menachem Falek şi Ioan Cătălin Nechifor

*

Dar sărbătoarea cărţilor de la Corlata nu s-a încheiat după ce cetaşii „Cerbului” au coborât de pe scenă, ci, la invitaţia primarului Violeta Ţăran, a continuat în aer liber, pe platoul de „La ciupercă”, unde, alături de dansatorii din formaţii, s-au prins în joc şi ceilalţi participanţi la manifestare.

*

Sărbătoarea cărţilor la Corlata (13)

*

„Un eveniment special, cu oameni speciali”, aşa cum a spus preşedintele Cătălin Nechifor, o sărbătoare care, aşa cum a mărturisit dr. Tiberius Brădăţan, l-a „umplut de bucurie şi frumuseţe”, dar şi de „mândria de a fi bucovinean”, o manifestare care, cum a remarcat senatorul Ovidiu Donţu, demonstrează că „criza economică nu a fost dublată de o criză a spiritului”.

*

Tiberiu COSOVAN

Share This

Share This

Share this post with your friends!