NOIEMBRIE (BRUMAR, PROMORAR)

 

În această lună se făceau clăci, șezători și pregătirile pentru iarnă. Ea făcea tranziția între toamnă și iarnă.

Principalele sărbători religioase din luna noiembrie sunt: Soborul Sf. Arh. Mihail și Gavril – 8 noiembrie, Intrarea Maicii Domnului în Biserică (Vovidenia, Ovidenia) – 21 noiembrie și Sf. Ap. Andrei30 noiembrie.

În lumea satului se serbau de către femei Filipii, aceștia fiind în număr de 3 sau 9, femeile alegându-și zilele de ținut. Serbarea lor asigura protecția familiei și vitelor împotriva lupilor. Filipii de toamnă – 14/21 noiembrie începeau pe 14 noiembrie la sărbătoarea Sf. Apostol Filip (Ziua lupului), când intrau lupii în perioada de rut. Începutul Postului Nașterii Domnului este totdeauna în data de 15 noiembrie. Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului – 14 noiembrie, este o sărbătoare nocturnă marcată de regulă de dans.

În practica populară la Ovidenie se dă pomană ”lumină de veci”, căci se crede că lumânarea din această zi nu se va stinge niciodată.

În luna noiembrie se prăznuiește și Sf. Mare Mucenic Mina11 noiembrie, cel care ajută grabnic la descoperirea pagubelor și prinderea hoților și Sf. Mare Muceniță Ecaterina25 noiembrie, al cărei nume este foarte prezent în onomastica veche românească.

Sântandrei (Andrii) 30 noiembrie este o sărbătoare ținută cu strășnicie de țărani, ea fiind asociată și cu multe practici magice și superstiții, cea mai cunoscută fiind bântuirea strigoilor, de unde și practica ungerii ușorilor cu usturoi. În ajunul sărbătorii, ca și la celelalte sărbători de iarnă, fetele încercau să-și ghicească ursitul.

Expert etnograf,

Eutasia Rusu

Share This

Share This

Share this post with your friends!