*

Autori in public

Sărbătorile Memoriei: Autori, datini şi cărţi

*

Secvenţe video:

TV PLUS: Arderea cărţilor Bucovinei

TV PLUS: Arderea cărţilor Bucovinei la Corlata

*

Presa scrisă:

CRAI NOU: „Sărbătorile memoriei – Arderea cărţilor Bucovinei” la Rădăuţi

MONITORUL DE SUCEAVA: „Arderea cărţilor Bucovinei”

Lansări de carte la Biblioteca Municipală „Tudor Flondor” din Rădăuţi

EVENIMENTUL: Patru lansări de cărţi la „Sărbătorile Memoriei”

SUCEAVA NEWS: „Arderea Cărților Bucovinei”, proiect cultural al Centrului Cultural Bucovina

*

Autori si carti

Marius Chelaru, Menachem Falek, Radu Bercea şi Constantin Horbovanu

*

Timp de o săptămână, Centrul Cultural “Bucovina”, ca instituţie de cultură a Consiliului Judeţean Suceava, a sărbătorit şi promovat Memoria, comemorând şi Holocaustul, şi Arderea Cărţilor Bucovinei, în localităţi emblematice ale judeţului nostru: Rădăuţi, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Corlata şi Suceava. Seria de manifestări a început în Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor (vai de cărţi şi de bieţii autori, în mondialitatea contemporană!) şi s-a încheiat în Ziua Holocaustului, cea comemorată în Israel, simbolul seriei de manifestări fiind Dan Pagis, “Poetul cu cerneala secretă”, poet-emblemă a Memoriei Holocaustului, înrudit valoric cu Paul Celan, care a tot fost “zvârlit” de Bucovina, care nu-l merită nici acum, cu excepţia localităţilor Corlata, Vatra Dornei şi Gura Humorului.

*

Cartile Poclitaru si Morosanu

Cărţi care întâmpină cărţile

*

Cărţile au fost întâmpinate de cărţi (“Un zâmbet per / vers”, de Sorin Poclitaru, şi “Bune şi rele – proză scurtă”, de Vasile Moroşan, la Gura Humorului), de oameni (în Corlata Violetei Ţăran, în Vatra Dornei Violetei Codorean şi în Gura Humorului lui Radu Bercea) şi de datini adevărate, la Corlata, acolo unde autorii şi cărţile lor au devenit blazonul Sărbătorii Satului Corlata. Minunatul Sat Corlata, pe care poeţi din Olanda, Germania, Belgia, Anglia, Franţa, Israel, Estonia, Italia şi România (ulterior şi di  Ucraina) l-au proclamat capitală a Poeziei Europene, cu prilejul singurului festival al Poeziei Europene de pe bătrânul continent, “Naţiunea Poeţilor“, pe care indiferenţa l-a ucis deja.

*

 Autori si public

În CORLATA, capitala POEZIEI EUROPENE

*

În calea cărţilor, dar cu participare efectivă, s-au ivit, în funcţie de timp, Preşedintele Ioan Cătălin Nechifor şi Vicepreşedintele Ilie Niţă ai Consiliului Judeţean Suceava, senatorul Ovidiu Donţu, consilierii Tiberiu Brădăţan şi Constantin Mărgineanu, primăriţa Violeta Ţăran, perpetuu co-organizator de Sărbători ale Memoriei, ca şi Violeta Codorean, directoarea Casei de Cultură din Vatra Dornei, dar şi scriitori remarcabili din Rădăuţi, din Vatra Dornei, din Gura Humorului şi din Suceava.

*

Nechifor inmanand diploma

Preşedintele Ioan Cătălin Nechifor, înmânându-i lui Menachem M. Falek diploma

*

În numele Consiliului Judeţean Suceava, Preşedintele Ioan Cătălin Nechifor l-a numit pe poetul şi traducătorul Menachem M. Falek (M vine de la prenumele Mordechai, pe care un notar din Bistriţa a uitat să-l scrie până la capăt, când poetul emigra, la doar 13 anişori, în Israel, dar fără să uite limba copilăriei sale) “Ambasador al Spiritualităţii Bucovinene în Israel” (luat pe nepregătite, am surprins evenimentul în câteva fotografii pe contre-jour, dar care au, totuşi, farmecul lor).

*

Falek si diploma

Poeţii Marius Chelaru (Iaşi) şi Menachem Falek (Israel)

*

Menachem Falek a adus, din partea Asociaţiei Scriitorilor de Limba Ebraică din Israel, o diplomă de onoare, care să încununeze meritele celor care asigură “perpetuarea şi memorizarea scriitorilor evrei născuţi în bucovina” (“Printre ei Dan Pagis, născut în Rădăuţi. Tradus în limba română de poetul Menachem Falek”), o diplomă meritată de toţi bucovinenii reprezentaţi instituţional de Consiliul Judeţean Suceava şi, respectiv, de Centrul Cultural “Bucovina”.

*

1 Diploma incadrata in peisaj

*

Subliniind meritele incontestabile, în împlinirea datoriei de a sărbători memoria, ale colegilor mei Viorel Varvaroi, Managerul Centrului Cultural “Bucovina”, Victor T. Rusu, Director al Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava, Mihai Pânzaru-PIM, Gabriela Teişanu, Corina Scîntei, Gheorghe Senciuc, Cornel Boicu, Aurel Alexa şi Dănuţ Lungu, pun la dispoziţie o galerie foto a evenimentului, care mă are drept autor şi drept “artist”… pozaristic.

*

Ion Drăguşanul 

Share This

Share This

Share this post with your friends!